BYD bekräftar: fler fabriker på gång i Europa

Carl Undéhn

Carl Undéhn

13 maj 2024

Förra året stod det klart att kinesiska BYD bygger en fabrik i Ungern. Där ska det tillverkas upp till 200.000 el- och hybdridbilar om året för den europeiska marknaden. Då Ungern är ett EU-land skulle bilarna som byggs där inte heller påverkas av eventuella strafftullar på kinesiskt tillverkade elbilar.

Och BYD planerar att växa ordentligt i Europa. Redan innan den ungerska fabriken bekräftades hade företagets vice vd Stella Li antytt att fler var på gång. Enligt henne innefattar planerna på europeiska tillverkning en eller två fabriker.

Vice vd Stella Li har tidigare antytt att BYD inte nöjer sig med en fabrik i Europa.

Att så också är fallet meddelar nu BYD:s europachef Michel Shu under en konferens som anordnades av tidningen Financial Times. Beslut kring det ska fattas under nästa år och ännu finns inga uppgifter kring var den andra fabriken kan hamna. Inför att BYD valde Ungern för sin första fabrik kom det uppgifter om att BYD tittade på möjligheter i både Frankrike och Tyskland.  

BYD Seagull kostar från strax under 100.000 kronor i Kina och är bekräftad för lansering här.

Och en fabrik lär inte räcka för att uppfylla BYD:s ambitiösa mål för Europa. År 2030 planerar den kinesiska tillverkaren att vara marknadsledande inom elbilar här, meddelade Michel Shu. Som Stella Li meddelade i vår exklusiva intervju med henne häromveckan upprepade även Michael Shu att den billiga modellen BYD Seagull kommer att lanseras i Europa. På den kinesiska marknaden kostar Seagull strax under 100.000 kronor. Riktigt så billig väntas den inte bli här då BYD sagt att vi får en annan, förmodligen något större version, i Europa.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: