Byggstart för laddnätverk med 350 kilowatt

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

3 nov 2017

Laddning med 350 kilowatt är framtiden, anser flera stora biltillverkare som nu bygger ett gemensamt laddnätverk i Europa. De första 20 stationerna ska byggas innan årsskiftet och målet är omkring 400 laddstationer 2020.

Fyra stora bilkoncerner ligger bakom initiativet, som lanserades förra året och har fått namnet Ionity: BMW-gruppen, Daimler, Ford och Volkswagengruppen. Laddstationerna ska byggas med cirka 120 kilometers mellanrum längs de mest trafikerade vägarna. Först ut är Tyskland och Österrike – och självfallet Norge. Målet för nästa år är 100 laddstationer placerade vid bensinmackar. Detta i samarbete med österrikiska OMV, tyska Tank & Rast och amerikanska Circle K.

Bilkoncernerna bestämde sig för att bygga det CCS-baserade laddnätverket för att skynda på övergången till elbilar, säger vd:n Michael Hajesch.

– Det första paneuropeiska nätverket av högeffektsladdare är viktig för att etablera elbilar på marknaden. Ionity uppfyller vårt gemensamma mål då det ger kunderna snabbladdning och en digital betallösning för att underlätta långresor.

När laddstationerna kommer att erbjuda 350 kilowatt återstår att se, men bland annat Porsche satsar på tekniken och deras kommande 350-kilowattare Mission-E har börjat synas allt mer frekvent på testbanor.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: