Cadillac blir elbilsmärke – elsuven Lyriq först ut

Carl Undéhn

Carl Undéhn

22 apr 2021

Under bilsalongen i Shanghai visade Cadillac upp den nya elbilen Lyriq. Den nästan fem meter långa elsuven bygger på GM:s Ultium-plattform, kommer med bakhjulsdrift, 340 hästkrafter och får ett batteri på 100 kWh som ska ge nära 50 mils räckvidd. Snabbladdning är möjligt med upp till 190 kW och laddning hemma med 19,2 kW.

Cadillac angav inga exakta laddningstider, men skriver att det med snabbladdare ska gå att ladda omkring 30 mils räckvidd på 30 minuter.

För att förbättra räckvidden har Lyriq fått ett avancerat system för regenerativ bromskraft. En kontroll på ratten ska kunna styra inbromsningen med hjälp av elmotorn, men exakt hur det skiljer sig från andra bilar där det kan ställas i olika steg framgick inte.

Lyriq ska börja säljas första halvan 2022 och har fått ett pris från 59 990 dollar, omkring 500 000 kronor.

Plattformen erbjuder också ännu större batterier och fyrhjulsdrift. Om Lyriq även kommer med det har Cadillac inte sagt något om.

Men när det kommer till elbilar i allmänhet gav tillverkaren tydligt besked. Från och med nu kommer alla nya modeller från Cadillac vara rena elbilar. Inom kort ska ytterligare fyra elsuvar i olika storlekar presenteras, samt modellen Celestiq som beskrivs som en lyxig eldriven sedan.

Befintliga modeller med förbränningsmotorer ska Cadillac sluta sälja senast år 2030.

Med det tar Cadillac ledningen i övergången till eldrift inom General Motors. För koncernen som helhet är det sagt att man ska sluta sälja bilar med förbränningsmotorer till 2035.

Om och när Cadillac Lyriq även letar sig över till Sverige är ännu oklart.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: