Cadillac visar instegsversion för elbilssatsning i Europa

Carl Undéhn

Carl Undéhn

30 maj 2024

Cadillac har återvänt till den europeiska marknaden och märket gör det då genom att satsa på elbilar. Först ut var Lyriq, där Sverige var en av lanseringsmarknaderna. Nu har Cadillac visat upp elsuven Optiq som är nästa elbil att lanseras i Europa.

Jämfört med den strax över fem meter långa Lyriq är den senaste modellen något mindre med en längd på 4,8 meter. Cadillac lyfter fram att hjulbasen är 15 centimeter kortare än hos Lyriq. Gott om plats på insidan finns det nog ändå då hjulbasen hos Optiq är 2,94 meter.

Cadillac säger sig ha arbetat med att styra luftströmmarna för att optimera räckvidden. Uppgifterna som presenteras kring det det baseras däremot på den amerikanska versionen. Optiq kommer med ett batteri på 85 kWh som enligt den amerikanska mätmetoden EPA ger en räckvidd på 300 miles. Det motsvarar drygt 48 mil, och då EPA är en mer sträng metod än WLTP som används här borde vi kunna räkna med en räckvidd på lite över 50 mil.

Vilken effekt det går att snabbladdas med avslöjas inte. Endast att det går att klämma in 79 miles räckvidd, alltså drygt 12 mil, på tio minuter vid en snabbladdare. För att maximera räckvidden kommer Optiq med den nya funktionen “Regen on demand” där du kan ställa bromsregenereringen med spak på ratten. Om det skiljer sig från andra bilar där bromskraften kan ställas in är oklart.

Utöver det hittas Cadillacs assistanssystem Super Cruise för delvis självkörning där det är tillåtet, samt automatisk parkering, adaptiv farthållare och ett infotainmentsystem som är baserat på Googles tjänster.

På den amerikanska marknaden erbjuds Cadillac Optiq med fyrhjulsdrift från dubbla elmotorer och 300 hästkrafter. Där kostar Cadillac Optiq från 54.000 dollar, omkring 575.000 kronor. Något svenskt pris eller lanseringsdatum har ännu inte presenterats.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!