Cadillac visar upp eldrivna Lyriq – får 480 km räckvidd

Lotta Hedin

Lotta Hedin

5 okt 2020

Cadillacs första rena elbil Lyriq skulle enligt planen ha presenterats redan i april, men en viss pandemi satte käppar i hjulet och presentationen fick istället ske via en digital livesändning natten till fredagen svensk tid.

Lyriq ska börja säljas först 2022, och det är fortfarande inte den produktionsklara bilen vi får se, bara nästan: Enligt företaget är det den färdiga bilen till 80 procent.

GM:s nordamerikachef Steve Carlisle blygs inte utan menar att GM:s lyxmärke Cadillac med sina kommande elbilar kommer omdefiniera begreppet amerikansk lyx .

Lyriq är en crossover-suv vars batteri ska ge en räckvidd på 300 miles, alltså drygt 480 kilometer. Bilen bygger på GMs nya elbilsplattform, och använder GMs Ultium system när det kommer till drivlina och batterisystem. Batteripacket rymmer 100 kilowatimmar.

Ultium-batterierna bygger på NCMA-kemi (nickel-kombolt-mangan-aluminum), där man enligt GM använder aluminum i katoden för att minska användningen av kobolt. Enligt företaget har man kunnat minska koboltinnehållet i batterierna med 70 procent, i jämförelse med de batterier som hittills använts i GM:s elbilar.

Lyriq kommer både med bakhjulsdrift och i en fyrhjulsdriven variant, och ska kunna ta emot 150 kW effekt vid snabbladdning och 19 kW vid AC-laddning.

I kupén finns en avlång 33-tums (!) skärm som sträcker sig längs med instrumentpanelen. Men nota bene – detta är forfarande bara en visningsbil.

Bland de tekniska finesser som Cadillac lyfter fram i finns bland annat fjärrstyrd parkeringsassistans. Bilen ska alltså kunna parkera sig själv när du tittar på (eller redan är påväg in i butiken för att börja handla).

Någon prislapp för Cadillac Lyriq har dock inte GM avslöjat ännu.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!