CATL bygger jättefabrik för batteritillverkning i Ungern

Carl Undéhn

Carl Undéhn

12 aug 2022

Kinesiska CATL är med råge världens största tillverkare av batterier till elbilar. Färska siffror visar att de står för hela 35 procent av den globala produktionen. På andra plats hittas koreanska LG, som står för 14,5 procent.

Det är ett försprång som CATL ser ut att kunna hålla även under kommande år med flera stora satsningar i Kina.

Men för att komma närmre tillverkningen av  europeiska bilar meddelar CATL nu att de bygger en fabrik i Ungern. Det blir den andra fabriken utanför hemlandet Kina en i östra Tyskland som väntas stå klar senare i år.

När fabriken i Ungern ska stå klar nämns inte, men produktionskapaciteten är planerad till 100 GWh om året. Som jämförelse höjde svenska Northvolt förra året den planerade årskapaciteten vid fabriken i Skellefteå från 40 till 60 GWh.

Den nya fabriken hamnar i staden Debrecen, vilket är endast 19 mil från Kosice i Slovakien där Volvo nyligen meddelade att de ska bygga en fabrik för elbilar. Volvo samarbetar däremot med Northvolt kring en egen batterifabrik i Göteborg.

CATL pekar i stället på att biltillverkare som BMW, Stellantiskoncernen, Volkswagen och Mercedes har produktionsorter i närheten. Just Mercedes går också ut med att de har ett särskilt avtal för batterierna som ska tillverkas i Ungern.

– Med CATL har vi en teknikledare som partner som kan förse oss – som den första och största kunden för den nya anläggningens inledande kapacitet – med förstklassiga koldioxidneutrala battericeller för vår nästa generations elbilar i Europa, säger Markus Schäfer som är teknisk chef hos Mercedes.

Det är den andra kinesiska investeringen i Ungern kring elbilar som presenteras på kort tid. Häromveckan meddelade Nio att de startar tillverkning av stationer för batteribyten för den europeiska marknaden utanför Budapest.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!