Nio börjar tillverka stationer för batteribyte i Europa

Carl Undéhn

Carl Undéhn

1 aug 2022

Kinesiska Nio lanseras i Sverige och ytterligare tre europeiska länder senare i år. Satsningen här innefattar även tillverkarens stationer för batteribyte. En finns redan i Norge utanför Oslo och hemma i Kina finns det närmre 1 000 stycken.

Målet är det ska finnas 4 000 stationer globalt till år 2025 expansionen ska till stor del ske i Europa.

För att lyckas med målet meddelar Nio att det i september ska öppnas en europeisk fabrik för batteribytesstationer utanför Ungerns huvudstad Budapest.

Enligt Ungerns handelsminister Péter Szijjártó går landet in med omkring 40 miljoner kronor för att stödja etableringen.

Fabriken, som blir Nios första utanför Kina, får en yta på 10 000 kvadratmeter och kommer sysselsätta ett hundratal personer. Förutom tillverkning av stationer för batteribyten ska där även ske forskning och utveckling av produkter för den europeiska marknaden.

Sedan tidigare är det klart att Nio ska samarbeta med bensinbolaget Shell kring både laddning och stationer för batteribyten. Hittills har det endast nämnts att de båda ska etablera 100 stationer i Kina och ett antal ”pilotstationer” i Europa under 2022.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: