Nio och Shell ska bygga gemensamma stationer för batteribyten

Carl Undéhn

Carl Undéhn

26 nov 2021

Nio håller precis på att etablera sig i Norge och efter det är det sagt att flera europeiska marknader ska följa från nästa år. Vid sidan av märkets elbilar är deras satsning på stationer för batteribyte något som både intresserar och fascinerar. Inte minst för att Nio ser ut att vara de första som lyckas etablera tekniken som ett alternativ till laddning.

Den första stationen i Norge har redan byggts utanför Oslo och i hemlandet Kina har Nio genomfört över fyra miljoner batteribyten.

Nio meddelar nu att de ingått ett samarbete med bensinbolaget Shell kring utbyggnad av stationer för både laddning och batteribyten. Partnerskapet innebär stationer i både Kina och Europa som ska börja byggas redan nästa år.

– Tillsammans kommer vi att arbeta för att förbättra alla aspekter av elbilsupplevelsen. Det innebär att vi kommer att erbjuda snabbladdning med Shell Recharge på NIO-stationer och göra det möjligt att byta batterier på Shell-stationer, säger István Kapitány som är global vice vd för Shell i ett uttalande.

Enligt planen ska det etableras 100 stationer i Kina fram till 2025. För den europeiska marknaden talas det ännu endast om det ska börja byggas pilotstationer under 2022.

Var de hamnar och hur många det handlar om framgår inte.

Med tanke på att Nio redan har omkring 500 stationer för batteribyten i Kina borde samarbetet ändå ha fokus på att expandera tjänsten med batteribyten till nya marknader.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: