Nio börjar testa batteribyten i Norge

Carl Undéhn

Carl Undéhn

15 nov 2021

När kinesiska Nio meddelade att de kommer till Norge lovades också en etablering av företagets stationer för batteribyten som alternativ till laddning. En första så kallad ”Power Swap Station” är nu på plats för tester vid Drammen väster om Oslo.

Marius Hayler, chef för Nio i Norge, säger till norska TV2 att den fungerar och gör det möjligt att byta till ett fulladdat batteripaket på ”några minuter”.

I Norge säljer Nio redan den sjusitsiga elsuven ES8. Den som äger en sådan måste ändå vänta lite då stationen ännu inte öppnat för allmänheten. Men innan årets slut ska den vara i gång. Fram till nästa sommar ska ytterligare fyra stationer finnas på plats i Norge och ytterligare 16 stycken är planerade.

Den första stationen vid Drammen utanför Oslo

Nio ES8 går att köpa utan batteri som i stället hyrs till en månadskostnad från 1 499 norska kronor. Upplägget ska göra det möjligt att kunna uppgradera till ett större batteripaket vid behov. Tjänsten kallas Battery as a service (BaaS) och enligt Nios ägare William Li ska 92 procent av de som köpt ES8 i Norge ha valt det upplägget.

I hemlandet Kina finns det mellan 400-600 Power Swap-stationer (uppgifterna varierar) som enligt Nio genomfört över fyra miljoner batteribyten. Nio har därmed lyckats etablera tekniken med batteribyten efter flera tidigare försök från andra företaget som har misslyckats.

Tidigare i år presenterade Nio en uppdaterad version av Power Swap Station som kan lagra 14 batterier och ska kunna genomföra ett byte på omkring 4,5 minuter.

Nio säger att de vill utöka nätverket till 4 000 stationer år 2025 och nästa land som ryktas få Power Swap-stationer är Tyskland. Där och i Norge ska sedanen ET7 lanseras nästa år. När Nio väntas komma till den svenska marknaden är ännu oklart.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: