Då får vi se första steg mot eldriven framtid för Alpine

Carl Undéhn

Carl Undéhn

28 apr 2023

Sedan Renault återupplivade märket Alpine har det varit ett omtyckt men nischat sportbilsmärke. Det ska nu ändras på. Renault siktar på att göra Alpine till en global spelare – och vägen dit går genom eldrift.

Dagens försäljning på omkring 3 000 bilar om året ska till 2030 växa till 150 000. Tre eldrivna modeller är på gång och den 9:e maj är det premiär för den första konceptbilen A290_β.

Det är ”β” som i ”beta” och det handlar alltså om en bil som kan komma att skilja sig en del från det färdiga resultatet.

9:e visas konceptet på Alpines första elbil.

Hur nära det som då visas kommer vara serieversionen av märkets första eldrivna modell återstår alltså att se. Enligt Renault ska konceptet i alla fall ge ”en antydan” en kommande kompakt eldriven sportbil.

A110 med mittmotor och 300 hästkrafter är idag den enda modellen från Alpine. Det har tidigare sagts att en eldriven version av A110 ska komma 2026 och eventuellt utvecklas i samarbete med Lotus.

Alpine satstar på att växa – med eldrift.

Utöver det har det talats om en större sportig crossoversuv från Alpine, samt en sportbil som ska vara baserad på Renaults kommande eldrivna nytolkning av Renault 5.

Om konceptet som ska visas kommer ge en antydan av någon av de tre modellerna eller något helt annat återstår att se.

I pressmeddelandet skickar Renault med en silouette av A290_β som visar vad som ser ut som en kompakt halvkombimodell. Det kan alltså handla om modellen som uppges baseras på eldrivna Renault 5.

Den 9:e maj får vi veta säkert och den som inte kan hålla sig till dess får ha mobilkameran i högsta hugg under helgens Formel 1-lopp i i Azerbadjan. På bilen Alpine A523 som deltar där kommer det finnas en QR-kod och fångar du den går det att delta i en utlottning om att se konceptet A290_β innan avtäckningen.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: