Då lanserar NIO nytt och billigare märke i Europa

Carl Undéhn

Carl Undéhn

15 dec 2023

Kinesiska NIO presenterar sig gärna som ett avancerat och tekniskt företag. Lidarradar är standard och bilens centrala punkt är superdatorn ADAM som ska ge märket fördelar mot konkurrenterna.

Men för att öka volymerna planerar NIO inte bara ett utan två dotterbolag som ska tillverka och sälja billigare modeller. När NIO:s planer på billigare modeller först meddelades var det uttalade målet att erbjuda en bättre produkt än Tesla till ett lägre pris. Det omformulerades sedan till i alla fall med priset utmana jättar som Volkswagen.

Nu står det klart att det ena av märket, Firefly, kommer lanseras i Europa 2025. Enigt NIO ska det handla om mindre modeller än de som NIO idag säljer. När och om det andra ”budgetmärket” Alps också kommer till Sverige och Europa är ännu oklart.

Enligt NIO:s chef Qin Lihong kommer modeller från Firefly börja säljas i Europa redan i slutet av nästa år, men leveranserna väntas inte komma igång förrän 2025. Ännu har inga modeller eller koncept för Firefly visats. För den kinesiska marknaden har NIO sagt att bilarna från Firefly kommer kosta omkring 200.000 yuan, vilket motsvarar omkring 290.000 kronor.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!