Annons:

NIO bekräftar nytt märke för billigare elbilar – ska utmana VW i Europa

Carl Undéhn

Carl Undéhn

2 maj 2023

Efter att räckvidd länge varit en viktig jämförelse i konkurrensen mellan elbilar är nu priset något som får alltmer fokus.

Redan sommaren 2021 avslöjade NIO:s chef William Li planerna på ett nytt elbilsmärke med fokus på billigare modeller. Senare visade det sig handla om två nya märken som kallats Firefly och ALPS, där det förstnämnda uppges vara ett budgetmärke som ska erbjuda modeller med ett pris på mellan 150 000 och 300 000 kronor.

Något som då tolkades som priser för den kinesiska marknaden. Men i en intervju med tyska Der Spiegel bekräftar NIO-chefen nu både att det nya märket kommer till Europa och att priset här kommer hamna i det övre spannet av vad som tidigare lovades.

Målet är att kunna sälja elbilar här från det nya märket för under 30 000 Euro, omkring 340 000 kronor.

NIO:s chef William Li.

När NIO:s planer på billigare modeller först meddelades var det uttalade målet att erbjuda en bättre produkt än Tesla till ett lägre pris. Nu är siktet i stället främst inställt på att utmana Volkswagen.

– Ja, när det gäller priset innebär det att vi också angriper Volkswagen mer än tidigare, sa Wiliam Li till Der Spiegel.

Idag byggs NIO:s modeller i fabriker tillhörande den kinesiska tillverkaren JAC. Tidigare i år uppgavs NIO ha planer på en eller kanske två egna fabriker som ska bygga de billigare modellerna. Enligt nyhetsbyrån Reuters skulle tillverkningen kunna komma i gång i slutet av 2024.

Någon officiell tidsplan för lanseringen av de billigare bilarna och vad namnet till slut blir har inte bekräftats.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: