Nio planerar nytt märke för billigare elbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

12 aug 2021

Det finns en uppsjö av elbilstillverkare i Kina som vi (ännu) inte känner till här i Europa. Men en tillverkare som fått en hel del uppmärksamhet är Nio, som just nu är på väg att börja säljas i Norge. I september öppnas ”Nio House” i Oslo, ett kombinerat showroom och servicehall. Samma månad ska även elsuven Nio ES8 börja levereras till norska kunder.

Vad priserna här i Europa landar på har däremot ännu inte meddelats. Men de kommer förmodligen inte hamna i det lägsta segmentet.

Nu har företaget presenterat sina senaste kvartalssiffror som visade att de levererat 21 896 exemplar av sina tre elsuvar under det senaste halvåret.

Vid presentationen avslöjade Nio-chefen William Li att de ska lansera ett nytt märke som ska tillverka billigare elbilar.

När andra tillverkare som Toyota och Citroën skapar nya lyxmärken som Lexus respektive DS väljer Nio att göra tvärtom. De går istället från lyx- till masstillverkning.

– Förhållandet mellan Nio och vårt nya massmarknadsvarumärke kommer att vara som Audi-Volkswagen och Lexus-Toyota, sa William Li vid presentationen.

Vad namnet på det nya märket är och om det endast är tänkt för den kinesiska marknaden framgick inte. Bara att de arbetar målmedvetet med att få i gång produktionen.

Målsättningen ska vara erbjuda att en bättre produkt till ett lägre pris än Tesla, sa William Li.

Genom att satsa på design och avancerad teknik lyckas Nio sticka ut bland andra kinesiska tillverkare.

I hemlandet har företaget även lyckats etablera ett nätverk med stationer för batteribyten som alternativ till att ladda. Stationer ska även byggas i Norge i samband med att märket lanseras där. Batteribyten är något som andra försökt med utan framgång och som Tesla valt att inte satsa på.

Det är också just Tesla och andra premiumtillverkare som Nio vill konkurrera med. Lanseringsmodellen i Norge, ES8, bjuder bland annat på en räckvidd på 50 mil, 534 hästkrafter och plats för upp till sju personer.

Nästa år ska sedanen ET7 lanseras som ska gå att få med batterier på 70 kWh, 100 kWh eller hela 150 kWh. Med det sistnämnda ska ET7 enligt Nio få en räckvidd på 100 mil.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: