Annons:

Dacia Manifesto – eldrivet off road-koncept med smarta funktioner

Carl Undéhn

Carl Undéhn

16 sep 2022

Dacia erbjuder idag endast en eldriven modell, Dacia Spring. Med ett pris på omkring 200 000 kronor kallas den ”Europas billigaste elbil” och har sålt bra i Frankrike, Italien och hemlandet Rumänien.

2024 ska Dacia Spring ersättas av en ny eldriven modell. Vad det blir har ännu inte avslöjats, men nu visas det eldrivna konceptet Manifesto som ska ge en försmak på Dacias kommande modeller.

Att Manifesto sätts i produktion är mindre troligt. Den avskalade off road-bilen ska i stället visa på idéer och lösningar som eventuellt letar sig in i kommande modeller. Det gäller framför allt YouClip som gör det möjligt att fästa saker som en vattenflaska på instrumentbrädan.

En praktisk lösning är att bagageluckan kan användas som arbetsbord där det hittas eluttag från ett löstagbart batteri.

Med funktionen ”Bring your own device” integreras den egna mobiltelefonen i bilens instrumentbräda – samtidigt som Dacia slipper bygga in en egen infotainmentskärm.

Det finns redan idag under namnet ”Media Control” hos bland annat Dacia Sandero. Att använda den egna mobilen som bilens skärm är något som Dacia säger sig vilja utveckla mer.  

Manifesto ska användas för att ta sig ut i naturen och bjuder på lösningar för att göra äventyret enklare.

Sätenas klädsel kan användas som sovsäckar och precis som första generationen av Range Rover är också Manifesto tillverkad för att det ska gå att spola ur smuts i bilen med en vattenslang.

När det kommer till tekniken får vi inte veta mer än att Manifesto är fyrhjulsdriven med luft- och punkteringsfria däck. För att hålla nere vikten är bilen byggd i återvunnen plast med interiör av kork.

Manifesto kommer visas vid bilsalongen i Paris som börjar 18:e oktober.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: