Dacia Spring Electric kan förbokas från 170 000 kronor i Frankrike

Carl Undéhn

Carl Undéhn

11 mar 2021

När Dacia utannonserade sin första elbil Spring förra året lovade den rumänske biltillverkaren att det skulle bli Europas billigaste.

Nu är priserna klara för Frankrike och ja, priset är lågt. Startpriset där börjar på 16 990 Euro, omkring 170 000 kronor, innan avdrag av miljöpremier. Svenska priser och lanseringsdatum finns ännu inte, men det är alltså inte omöjligt att Dacia kommer kunna erbjuda en elbil här för omkring 200 000 kronor.

På flera andra europeiska marknader går Dacia Spring redan att beställa med planerad leverans till i höst.

Det låga priset innebär så klart att kunderna får göra avkall på vissa saker. Batteriet är på 27,4 kWh och ska kunna laddas fullt på fem timmar med en laddbox på 7,4 kW. Snabbladdning är möjligt på upp till 30 kW och då ska batteriet enligt Dacia kunna laddas till 80 procent på under en timme.  

Den utlovade räckvidden ligger på 23 mil enligt WLTP och Spring lanseras därför som en uttalad stadsbil för kortare sträckor.

På längden mäter den 3,73 meter, bredden är 1,62 meter och höjden 1,49 meter. Trots relativt små yttermått ska fyra personer kunna få plats tack vare en hjulbas på 2,42 meter.

Dacia Spring bygger på modellen Renault City K-ZE som säljs i Kina och ska i Europa komma i tre versioner. Först ut är vad som kallas ”version för privatkund”. Den enklaste versionen Confort, som också är den billigaste, kommer med manuell klimatanläggning, radio med bluetooth och en kabel för att ladda genom vanligt vägguttag. Den som vill kunna ladda via laddstolpe kan köpa till en kabel för omkring 2 500 kronor.

Versionen Confort Plus börjar på 18 490 Euro i Frankrike, knappt 190 000 kronor, och har då en skärm med GPS på sju tum, möjlighet att koppla ihop bilen med sin telefon, annan inredning och ett reservhjul. I Confort Plus går det även att köpa till möjlighet att ladda via CCS, som alltså inte ingår i standardutförandet, med upp till 30 kW för omkring 6 000 kronor.

Dacia Spring kommer även i versionen Business som riktar sig till bildelningstjänster och börjar också den på omkring 170 000 kronor. Till Business går det att köpa till all övrig utrustning som erbjuds i Confort Plus.

Nästa år ska Spring även utökas med den tredje versionen Cargo som istället för baksäte har ett större lastutrymme på 1 100 liter och en maxlast på 325 kilo. Med det lägger den sig mitt emellan en vanlig personbil och en transportbil för lokala transporter i städer.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: