Dagens batteriteknik allt närmare horisonten

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

12 apr 2017

Mercedes batterileverantör utvecklar mer effektiva battericeller som ska kunna innebära en räckvidd på 500 kilometer. Med dagens teknik handlar det om 350 kilometer och målsättningen är att de nya cellerna ska finnas på marknaden 2020.

– Vi kommer att uppnå 500 kilometers räckvidd genom att använda oss av vår egen teknik i kombination med nya material och tillverkningsmetoder, säger Lee Yong-woo på SK Innovation till The Korea Times.

Teslas batteripartner, japanska Panasonic, är inte lika optimistiska. Detta trots att även deras batteriteknik går att förbättra – i alla fall i teorin.

– Vi anser att man med dagens teknik kan öka energidensiteten i litiumjonbatterier med 20 till 30 procent, säger företagets vd Kasuhiro Tsuga till nyhetsbyrån Nikkei. Sedan kastar han in en brasklapp.

– Men det handlar om en kompromiss mellan energidensitet och säkerhet, vilket innebär att om man vill ha ännu högre energidensitet så måste man även tänka på ytterligare säkerhetsteknik, säger han och lägger till att batterier med fasta elektrolyter är en möjlig väg att gå.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: