Danmark vill bygga konstgjord energiö

Carl Undéhn

Carl Undéhn

8 feb 2021

I vad som beskrivs som det största projektet i landets historia vill Danmark bygga en ny ö för lagring av grön energi från vindkraftverk.

Ön ska placeras omkring 80 mil utanför Jyllands kust och kopplas samman med flera europeiska länder för att kunna förse miljoner av europeiska hem med energi.

Projektet, som beräknas kosta omkring 280 miljarder kronor, har diskuterats under flera år. Nu har det godkänts av en majoritet i det danska parlament folketinget.

Landets energiminister Dan Jørgensen beskriver det som det största projektet i Danmarks historia och skulle innebära en rejäl skjuts för andelen förnybara energi i Europa.

Enligt statliga Energinet handlar det om en konstgjord ö på minst 120 000 kvadratmeter – en yta som 18 fotbollsplaner. ”Energiön” ska fungera som ett kraftverk och få sin ström från hundratals vindkraftverk ute i havet. I ett första steg innebär det 200 vindturbiner med en kapacitet på tre gigawatt.

Längre fram ska det ökas till tio gigawatt vilket enligt miljöministern kommer kunna täcka energibehovet hos tio miljoner hushåll.

Tanken är också att energin ska kunna användas till transporter och tyngre trafik som lastbilar och bussar.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!