Därför blir ID.4 viktigare än ID.3 för Volkswagen

Lotta Hedin

Lotta Hedin

5 okt 2020

Att Volkswagen spänner musklerna för att ta en tätposition på elbilsmarknaden lär inte ha undgått någon. Uppmärksamheten kring Volkswagens ID.3, som precis börjat levereras till svenska kunder, har varit extremt stor sedan en lång tid tillbaka. Men elsuven ID.4 som har premiär nästa vecka blir sannolikt ännu viktigare för företagets framtid.

Efterfrågan på kompaktsuvar fortsätter att öka och 2025 räknar företaget med att hälften av alla sålda bilar kommer vara suvar. Samma år räknar man med att sälja totalt en och en halv miljon elbilar, varav en tredjedel kommer vara ID.4:or. Till skillnad från ID.3, som inte planeras säljas på den amerikanska marknaden, ska ID. 4 bli en världsbil.

– Det blir den första riktigt globala elbilen, sa Volkswagens vd Ralf Brandstätter när företaget berättade för media om sin globala plan för ID.4 under torsdagen.

Produktionen är redan igång i fabriken Zwickau, Tyskland, och i Kina, där ID.4 tillverkas både i Foshan och Anting. 2022 drar produktion av ID.4 även igång i USA, och i ytterligare en fabrik i Europa, närmare bestämt i Emden.

Europa blir först med att få ID.4 – här ska de första bilarna börja levereras ut till kunder innan årsskiftet.

På den europeiska marknaden kommer ID.4 finnas med tre olika stora batteripack. Det största, på 77 kWh (netto) kommer ge en räckvidd på upp till 520 kilometer.
Laddkapaciteten kommer vara upp till 125 kW vid snabbladdning.

Vid en fråga om Volkswagen kommer erbjuda ännu snabbare laddning i elbilarna snart, med tanke på att Tesla kan ta emot 250 kW, svarade VW-cheferna att det är något som kan komma, men först om ett och ett halvt till två år.

Volkswagen har tidigare berättat att ID.4 först kommer i en bakhjulsdriven variant, men senare också kommer finnas som fyrhjulsdriven.

I grunden är ID.4 samma bil som koncernsyskonet Skodas elsuv Enyaq, som presenterades i början av september. En tredje variant kommer i Audis Q4 e-tron, också den en mindre suv baserad på Volkswagenkoncernens MEB-plattform.

Frågan är vad det blir för skillnad? På de bilder som läckt hittills är ID.4 väldigt lik Skoda Enyaq.
– Det finns ett typiskt Volkswagen DNA i ID.4, det kommer vara tydliga skillnader, det kommer ni se nästa vecka vid premiären sa Brandstätter.

Under presentation sa Volkswagen också att…
…VW kommer tillverka sin sista bil med förbränningsmotor år 2040.
…En mindre stadsbil i ID-familjen är under diskussion, men företaget kan inte avslöja när den kommer. Produktionen av e-up kommer fortsätta under de nästkommande åren.
… ID.5 som ska presenteras nästa år kommer bli rymligare och sportigare än ID.4.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: