Därför satsar Volvo allt mer på elbilar i USA

Carl Undéhn

Carl Undéhn

29 mar 2023

Volvos båda eldrivna modeller XC40 och C40 byggs i tillverkarens fabrik i belgiska Gent. Nästa modell, den större elsuven EX90, kommer däremot tillverkas i South Carolina i USA. Där ska även Polestar 3 tillverkas och redan 2021 beslutade Volvo att den amerikanska fabriken ska ställas om till att enbart bygga eldrivna modeller.

Det kan i efterhand ses som ett förutseende beslut av flera anledningar. För USA kommer spela en allt större roll för utveckling och tillverkning av elbilar, säger Volvos chef Jim Rowan till branschtidningen Automotive News.

Orsaken är det amerikanska paketet ”The Influation Reduction Act”, som den amerikanska regeringen beslutade om förra året för att bromsa inflationen.

Med stora statliga subventioner för gröna industrisatsningar har paketet i praktiken också ökat intresset för USA när världens biltillverkare ställer om till eldrift.

Volvos vd Jim Rowab vid presentationen av EX90.

Enligt de nya reglerna kan den som köper en elbil i USA få en klimatbonus på upp till 7 500 dollar. Men för att ha rätt till det måste 40 procent av ”kritiska material” som litium till batteriet vara framställt i Nordamerika.

För mindre ”kritiska material” som stål måste 50 procent härstamma från Nordamerika.

Andelen ska öka årligen och 2029 måste 100 procent av materialen komma ifrån eller sättas ihop i Nordamerika.

Även om EX90 tillverkas i USA får modellen det svårt att uppfylla kraven för klimatbonus där. Men det är något som Jim Rowan hoppas kunna ändra på snart.

– Tidsramen är väldigt aggressiv. Det kommer att vara en gradvis implementering av hur vi kan få upp tillgång för att se till att vi når alla dessa mål, sa han till Automotive News.

Volvo är inte ensam i bilvärlden om att lägga alltmer fokus på tillverkning i Nordamerika. Stellantis och Volkswagen ska båda bygga batterifabriker i Kanada.

Förutom klimatbonus för elbilar innebär paketet även stora skattelättnader för satsningar på gröna industrier. Det är också en orsak till att Northvolt uttryckt planer på att pausa den planerade batterifabriken i Tyskland för att i stället eventuellt satsa på en fabrik i USA.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: