Northvolt uppges gå vidare med planer på tysk fabrik

Carl Undéhn

Carl Undéhn

28 nov 2022

Efter den första fabriken Northvolt Ett i Skellefteå och planerna på en gemensam fabrik med Volvo i Göteborg var nästa steg för den svenska batteritillverkaren Northvolt att expandera till Tyskland.

2025 ska Northvolt Drei i norra Tyskland vara igång med en årliga produktionskapacitet på 60 GWh och tillverkning med grön el från alla vindkraftverk i regionen.

Men just el och inte minst priset för den är ju som bekant något som ligger högt på dagordningen för tillfället.

– Med de nuvarande elpriserna ser vi en risk för den ekonomiska bärkraften hos energiintensiva projekt i Tyskland, sa Northvolts vd Peter Carlsson i en intervju med tyska Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung för några veckor sedan.

Projektet i Tyskland riskerar därför att försenas. För att få till det tryckte Peter Carlsson på att europeiska länder måste vara beredda att ge stöd för den typen av projekt. Annars, menade Peter Carlsson, skulle Northvolt i stället fokusera på en fabrik i USA där han ser bättre stöd.

– Om EU vill detta, måste också mer resurser ställas till förfogande, sa Peter Carlsson.

Northvolt själva har sagt att de ska investera 4,5 miljarder Euro, omkring 49 miljarder kronor, i projektet. Den tyska regeringen har också sagt att de går in med 1,6 miljarder kronor för att stödja etableringen.

Och nu ser det ut som att Northvolt Drei är på väg att bli av.

– Vi har tagit avgörande steg framåt, sa Daniel Günther som är president i delstaten Schleswig-Holstein där den planerade fabriken ska byggas efter ett möte med Peter Carlsson.

– Vår delstatsregering kommer att göra allt som står i dess makt för att förverkliga projektet, lade han till.

Enligt Daniel Günther har Peter Carlsson ”inga tvivel” på att bygga den tyska fabriken.

Även den gröne näringsministern Robert Habeck gav vid mötet sitt tydliga stöd för projektet på en batterifabrik.

Northvolt väntas ta slutgiltigt beslut kring om de går vidare med planerna på fsbriken Northolt Drei i början av nästa år.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: