Northvolt bygger tredje batterifabrik i Tyskland

Carl Undéhn

Carl Undéhn

15 mar 2022

Svenska batteritillverkaren Northvolt fortsätter med sin snabba expandering. Efter fabriken Northvolt Ett i Skellefteå och den kommande fabriken i Göteborg i samarbete med Volvo meddelas nu att en tredje är på gång.

Den här gången i Tyskland och fabriken får därför det passande namnet Northvolt Drei.

Precis som med Northvolt Ett planeras en årlig produktionskapacitet på 60 GWh – tillräckligt för att tillverka batterier för en miljon elbilar.

Placering nära Nordsjökusten nordväst om Hamburg är ingen slump. Förutom att Tyskland  har Europas största biltillverkning med ett växande behov av battericeller finns det även gott om förnybar energi i regionen.

Även om Northvolt beskriver området som ”Germany´s clean energy valley” finns där inga djupa dalar. Däremot ett platt landskap med mängder av vindkraftverk både på land och ute i havet.

– Det spelar roll hur vi tillverkar en battericell. Om du använder kol i din produktion, lägger du in en ganska stor mängd koldioxid i ditt batteri, men om vi använder ren energi kan vi bygga en mycket hållbar produkt. Vår filosofi är att nya energiintensiva industrier, som batteritillverkning, bör etableras nära den plats där den rena energin produceras, säger Northvolst vd och grundare Peter Carlsson.

Northvolt Drei planeras vara i gång år 2025 där det då ska arbeta 3 000 personer. Enligt Northvolt kommer fabriken då tillverka litiumjonbatterier med det lägsta avtrycket på miljön i hela kontinentaleuropa. När alla tre fabriker är i full gång kommer Northvolt ha en totalt årlig produktionskapacitet på 170 GWh.

På sikt vill Northvolt även använda så stor del som möjligt av återvunna batterimaterial vid tillverkning. För alla sina tre fabriker har Northvolt ett mål om att hälften av tillverkningsmaterialen ska vara återvunnet år 2030.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: