Höga elpriser kan försena Northvolt Drei

Carl Undéhn

Carl Undéhn

1 nov 2022

I mars meddelade svenska batteritillverkaren Northvolt att de ska bygga en fabrik i norra Tyskland. Efter Northvolt Ett i Skellefteå och den kommande fabriken i Göteborg tillsammans med Volvo fick det tyska projektet det passande namnet Northvolt Drei.

Valet av plats berodde enligt Northvolt på den goda tillgången på grön energi från det stora antalet vindkraftverk i regionen och i Nordsjön utanför kusten.

Men höga elpriserna gör att Northvolt nu tvekar kring om de ska gå vidare med planerna.

– Med de nuvarande elpriserna ser vi en risk för den ekonomiska bärkraften hos energiintensiva projekt i Tyskland, sa Northvolts vd i en intervju med tyska Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Och enligt Peter Carlsson är det inte bara Northvolt Drei i Tyskland som hänger löst just nu.

– Vi vill fortsätta att vara en europeisk ”champion” och marknadsledare. Men vi har nu kommit till en punkt där vi kanske kommer att prioritera expansionen i USA framför Europa för tillfället, sa han till tidningen.

Peter Carlsson

Hur det påverkar planerna på batterifabriken i Göteborg som Northvolt tillsammans med Volvo framgår inte. Tanken är att både den och Northvolt Drei ska vara igång 2025.

Peter Carlsson pekar nu på att europeiska länder måste vara beredda att ge mer ekonomiskt stöd till den typen av projekt.

Något han menar ser bättre ut i USA.

– Om EU vill detta, måste också mer resurser ställas till förfogande, säger Peter Carlsson.

Redan tidigare har Peter Carlsson antytt att Northvolt går i tankarna på att etablera en fabrik även i USA.

För den planerade fabriken Northvolt Drei har den tyska regeringen beviljat ett stöd på 1,6 miljarder kronor. Något slutgiltigt beslut kring att skjuta upp fabriken har heller inte tagits

– Vi för mycket intensiva och bra samtal med den federala regeringen och delstatsregeringen, säger Peter Carlsson som menar att Northvolt vill se att fabriken blir av.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: