Därför tänjer svenske Mercedeschefen på målet för elbilsförsäljningen

admin

admin

5 maj 2023

Mercedes hade ett uttalat mål att elbilar och laddhybrider skulle stå för hälften av tillverkarens försäljning 2025. Men vid koncernens årsstämma i veckan visade det sig att de nu tänjer lite på den saken. 

Målet med 50 procent av försäljningen består, men Mercedes väljer att räkna på ett eget sätt. 

– I dag innebär mitten av decenniet: 2026, sa den Mercedes svenske chef Ola Källenius under årsstämman.  Att målet skjuts upp ett år beror på Mercedes sålt färre elbilar än vad de räknat med att göra. Bland de elektrifierade modellerna står laddhybriderna för över hälften av försäljningen. Men tendens går mot minskad försäljning av laddhybrider vilket får Mercedes att skjuta upp delmålet. 

Under ledning av Ola Kälenius har Mercedes de senaste åren lagt fram en allt tydligare strategi mot eldrift. Mottot ”Electric first” ändrades till ”Electric only” och från 2025 ska endast nya plattformar för eldrivna modeller tas fram. 

– Vändpunkten kommer allt närmre och vi kommer vara beredda när marknader är helt omställda till elbilar vid slutet av årtiondet, sa Ola Källenius när elbilsplanerna 

Till 2030 vill Mercedes ställa om till att endast tillverka helt eldrivna modeller. Men även där tänjer man lite på saken genom att lägga till ”där marknadens förutsättningar tillåter det”.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!