Digital körkänsla – nu ska BMW bli en spelkonsol

Carl Undéhn

Carl Undéhn

26 maj 2023

I veckan presenterade BMW sin senaste elbil i5. Med den går det nu att få tillverkarens 5-serie med eldrift. Förutom det kommer i5 också med nya tekniska finesser, bland annat möjligheten att streama film och spela TV-spel på bilens välvda skärm Curved Display.

Spelen kommer genom ett samarbete med plattformen AirConsole som gör att du kan använda den egna mobilen som handkontroll genom att skanna en QR-kod på bilens skärm. Förare och passagerare kan spela mot varandra och från start ska det finnas 15 spel.

Genom att spelen finns installerade i bilen krävs det ingen internetuppkoppling för att spela. Däremot måste bilen stå still och tjänsten är främst tänkt som tidsfördriv vid ett laddstopp. Spelen hör till kategorien ”Casual Games” och bjuder på bland annat frågesport, pussel, bilkörning och plattformsspel. Allt för komplicerade spelupplevelser är heller inte att räkna med i framtiden då exaktheten i styrningen med mobilen är något begränsad.

Till skillnad från de nya upplevelserna på insidan bjuder utsidan av i5 på en design som inte nämnvärt skiljer sig från tillverkarens fossildrivna modeller. Jämfört med konkurrenter som Mercedes EQE har BMW i5 till exempel en betydligt längre motorhuv.

Förklaringen är att BMW idag är en av få tillverkare att hålla fast vid en flexibel plattform för att bygga modeller med både el- och fossildrift. Då behövs det plats under huven för en bensin- eller dieselmotor.

Enligt designchefen Domagoj Dukec har det också formmässiga fördelar när det kommer till bilens utseende.

– Varför måste en elbil se annorlunda ut? Jag är samma person. Jag vill ha samma upplevelse. Jag kommer att ha samma liv. Jag vill inte att allt ska vara helt annorlunda, citeras han av sajten Inside EV från ett möte med medier i Italien.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: