Dubblad vinst för Tesla – Cybertruck börjar byggas i sommar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

26 jan 2023

Att Tesla slog ett nytt rekord med 1,37 miljoner levererade bilar under förra året är redan klart. Under natten presenterades hela rapporten för det fjärde kvartalet och helåret 2022.

Den visar en vinst för 2022 på 12,6 miljarder dollar – 129 miljarder kronor – vilket är mer än en fördubbling jämfört med året innan. 2021 gjorde Tesla en vinst på 5,5 miljarder dollar.

Omsättningen uppgick till 81,5 miljarder dollar vilket också det är en rejäl ökning jämfört med knappt 54 miljarder dollar föregående år.

Som elbilstillverkare har Tesla genom åren kunnat tjäna stora pengar på att sälja utsläppsrätter till andra tillverkare. Inkomsterna från det har minskat på senare år, men 2022 visade på en ökning med 21 procent då försäljning av utsläppscertifikat drog in 1,78 miljarder dollar till Tesla.

Att tillverkning av bilar är Teslas huvudspår är ändå tydlig då 71,5 miljarder dollar av omsättningen kommer från just biltillverkningen.

Den stora ökningen av antalet levererade bilar, inte minst under årets sista kvartal, anges också som en viktig anledning till företagets tillväxt. Och utan nedstängningar vid fabriken i Kina hade både antalet levererade bilar och vinsten förmodligen varit ännu större.

Fabriken i Shanghai kunde ändå tillverka över 700 000 bilar, varav omkring tre femtedelar såldes i Kina och resten gick på export.

Tillsammans med fabrikerna Kalifornien, Texas och Tyskland har Tesla nu en årlig produktionskapacitet på 1,9 miljoner bilar.

För 2023 sätts därför målet upp att tillverka 1,8 miljoner bilar. Under 2022 tillverkades totalt 1,31 miljoner bilar.

Men att bygga bilar är en sak, de måste också kunna levereras till kund. Där har Tesla under förra året haft en del problem, med ett överskott av tillverkade bilar som resultat.   

Trots alla rekord hördes också lite försiktiga toner om stora utmaningar under den närmsta tiden. Det är ändå något som Tesla anser sig kunna klara.

”Tack vare vår obevekliga kostnadskontroll och innovation tror vi att ingen annan OEM är bättre rustad än vi för att överleva 2023 och vara framgångsrik på lång sikt”, skriver Tesla.

Tesla blickade också framåt och meddelade att den försenade pickupen Cybertruck kommer sättas i produktion till sommaren. Dessutom bekräftades återigen att Tesla i vår kommer presentera en ny plattform. Den presenteras under Investor Day första mars och med den ska Tesla kunna pressa tillverkningskostnaderna ytterligare.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: