Elbilar ska få BMW att växa nästa år

Carl Undéhn

Carl Undéhn

27 sep 2022

Halvledarbrist, problem i leveranskedjor och allmän komponentbrist har skapat problem för de flesta biltillverkare det senaste året. Produktionen har delvis stoppats, men genom att fokusera på större och dyrare modeller har det ändå inte nödvändigtvis lett till minskad vinst.

BMW meddelar nu att de räknar med att öka både produktion och försäljning nästa år. Och ökningen ska drivas på med elbilar.

Något sjumilakliv uppåt räknar BMW däremot inte med. Målet är att öka försäljningen med mellan 1 och 5 procent.

Men när det kommer till eldrivna modeller räknar tillverkaren med en betydligt större ökning.

I år förväntas BMW sälja 240 000 helt eldrivna modeller. 2023 ska det enligt de nya planerna vara minst 400 000.

Men inte heller med det nya ambitiösa målet bryter BMW med sin strategi ”Power of Choice”. Den bygger på att erbjuda flera modeller med olika drivlinor för el, bensin, diesel eller hybriddrift.

De senaste veckorna har BMW dessutom visat sig alltmer intresserade av vätgas. Snart drar tillverkningen av suven X5 med bränsleceller i gång i liten skala. Från 2025 vill BMW tillverka vätgasdrivna modeller i större volymer i samarbete med Toyota.

Trots den breda satsningen är det ändå för elbilar som BMW ser att efterfrågan kommer öka mest. 2025 lanserar BMW sin nästa generation elbilar under namnet Neue Klasse. Fem år senare ska helt eldrivna modeller stå för hälften av tillverkarens försäljning.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: