Elbilar ska öka försäljning och vinst hos Volvo

Carl Undéhn

Carl Undéhn

14 dec 2023

Volvo har som mål att sälja 1,2 miljoner bilar om året 2025. Det innebär nära en fördubbling mot de 615.000 bilar tillverkaren sålde 2022. I år räknar Volvo också med att kraftigt öka sin försäljning med mellan 10 och 20 procent, säger Volvos vd Jim Rowan till Automotive News.

Och inför nästa år är det märkets elbilar som kommer driva på ökningen av försäljningen, menar han. Med det läggs ett stort ansvar på nya EX30, Volvos minsta suv hittills och deras billigaste elbil med ett pris från 428.000 kronor. Redan från början var Volvo tydliga med att EX30 kommer bli en viktig volymmodell. Men också viktig för att öka vinsten.

Volvos vd Jim Rowan vid premiären av elsuven EX90. Den är dock försenad till nästa år.

2021 hade Volvo en vinstmarginal för sina elbilar på 8 procent. Med EX30 har volvo sagt att de räknar med en vinstmarginal på mellan 15 och 20 procent, alltså jämförbart med vad de tjänar på varje såld fossilbil. I en intervju med schweiziska magasinet Blick lyfter Jim Rowan fram Tesla som ett bevis på att det går att tjäna mycket pengar på varje såld bil även när de är edrivna.

– Jag lovar dig att vi kommer att vara de enda som kan matcha Teslas siffror i detta avseende. Och vi kommer att vara bland de första av de traditionella bolagen att nå break even och redovisa hyggliga försäljningssiffror och vinstmarginaler för elbilar, säger Jim Rowan till tidningen.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!