Elbilarnas dominans nu närmast total i Norge

Carl Undéhn

Carl Undéhn

3 sep 2024

Igår fick vi siffror från branschorganisationen Mobility Sweden som visade att nybilsregistreringen av bilar går fortsatt trögt. Det gäller även elbilarna, som med en marknadsandel på 36 procent i augusti ändå har minskat med 21 procent hittills i år.

På andra sidan gränsen i Norge ser det – som vi vant oss vid – annorlunda ut. I augusti registrerades det där in 10.480 nya elbilar. Och med det stod helt eldrivna bilar för hela 94,3 procent där. Något som också i elbilslandet Norge är ett nytt rekord.

Med det fortsätter elbilarna att öka i vårt västra grannland. I augusti förra året stod de för 83,7 procent.
– Inget annat land i världen kommer i närheten av det elbilsrace som vi just nu upplever i Norge. Om den här trenden fortsätter kommer vi snart att nå vårt mål om 100 procent utsläppsfria bilar år 2025, säger Øyvind Solberg Thorsen som är direktör för intresseorganisationen Opplysningsrådet for Veitrafikken (OVF).

Elbilarnas framgång i Norge förklarar han med landets mångåriga incitament för det. Han passar också på att ge en känga till hur svenska politiker inte valt samma väg och hur det påverkat utveckling med elbilar hos oss.
– Vi behöver bara titta på Sverige för att se vad som händer när incitamenten tas bort. Där har elbilsförsäljningen minskat kraftigt och situationen är raka motsatsen till vad våra egna myndigheter eftersträvar, säger han.

Den med råge mest registrerade elbilen i Norge under augusti var Tesla Model Y. Med 2.017 exemplar stod Teslas elsuv för 19 procent av elbilarna under månaden. På andra plats och med 932 exemplar hittas Volvo EX30.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: