Elbilsbatterier håller för många jordenruntkörningar

Fredrik Sandberg

Fredrik Sandberg

2 nov 2016

Hur snabbt åldras ett elbilsbatteri? Det är en fråga som börjar få sitt svar, i alla fall vad gäller Teslas bilar. Efter 80 000 kilometer återstår 95 procent av batterikapaciteten – och därefter saktar procesen ner. Detta enligt en undersökning där Teslaägare själva får fylla i uppgifter om total körsträcka och hur mycket av batteriets kapacitet som återstår.

Data från Teslaägare i hela världen som nederländsk-belgiska Tesla Forum har sammanställt visar att åldrandet går betydligt långsammare efter att bilen har kört motsvarande två varv runt jorden, skriver Electrek. En extrapolering antyder att 90 procent av kapaciteten återstår efter 320 000 kilometer, det vill säga motsvarande åtta jordenruntkörningar.

Detta ligger i linje med vad Teslas vd Elon Musk tidigare har sagt: Simuleringar som biltillverkaren har gjort visar att 80 procent av batterikapaciteten återstår efter 800 000 kilometer.

Den nederländsk-belgiska studien visar också att man måste ta hand om sin bil och dess batteri om man vill att det ska hålla riktigt länge. Laddning till 90 procent, helst vid en supercharger, är en av framgångsfaktorerna. Teslaägare som snabbladdar ofta, ett par gånger i veckan till dagligen, rapporterar in bättre siffror än förare som stannar vid en supercharger mer sällan.

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!