Eldriven Miata ”en möjlighet” för Mazda

Carl Undéhn

Carl Undéhn

23 okt 2023

Med lanseringen av Mazda MX-5 år 1990 – eller kanske mer känd under sitt amerikanska namn Miata – fick den japanska tillverkaren in en fullträff. Modellen blev direkt något av en folklig sportbil, även om prestandan knappast kunde mäta sig med värstingmodeller från andra märken.

När det kommer till elbilar har Mazda inte lyckats få till någon liknande succé. Enda eldrivna modellen i sortimentet idag är den lite udda MX-30. Enligt siffror från Mobility Sweden har det hittills i år registrerats in 335 exemplar av den.

Mazda MX-5, också känd som Miata.

En eldriven Miata skulle kanske få fart på försäljningen, om priset kan hållas nere. Och enligt brittiska Top Gear finns det en chans att vi får se en MX-5 med eldrift.

– Det är en möjlighet. MX-5:s huvudmarknader är USA, Europa och Japan. Japan ligger lite efter, men efterfrågan på marknaden håller på att förändras mot elektrifiering. Så vi måste tänka på det, sa Mazdas chef för drivlinor Kato Matsue till Top Gear i samband med bilmässan Japan Mobility Show.

Det låter inte som ett rungande ja. Mazdas satsning på elbilar har hittills varit ljummen. 2021 lanserades strategin ”Sustainable Zoom-Zoom 2030” som innebär ökad ”elektrifiering”, alltså modeller med någon form av eldrift. Om en eldriven MX-5 verkligen finns med i planerna är alltså oklart.

Det närmaste vi kommer en eldriven Miata idag är roadstern MG Cyberster som har bekräftats för lansering i Europa. När den kommer och vad priset bli har däremot ännu inte meddelats.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: