Eldriven transportbil drar 153 ton

Carl Undéhn

Carl Undéhn

7 jul 2023

Hör du till dem som framför allt är intresserad av hur tungt släp en bil kan dra? Den som vill säker på att verkligen få med sig allt bör ta en närmre blick på den eldrivna transportbilen Iveco eDaily. Redan den officiella maximala släpvagnsvikten på 3,5 ton går inte av för hackor. Men under ett försök som slutade med en plats i Guiness rekordbok visade sig Iveco eDaily kunna dra betydligt mer än så.

Genom att dra en last på totalt 153,58 ton kan transportbilen nu stoltsera med titeln ”tyngsta vikt bogserad av en elektrisk skåpbil”. Det var dessutom mer än de 130 ton som försöket egentligen gick ut på. Bakom ratten satt Adam Bishop som innehar titeln ”Storbritanniens starkaste man”. Mer intressant är kanske vad som fanns bakom transportbilen med en elmotorn på bakaxeln med en effekt på 140 kW och ett vridmoment på 400 Nm.

Fäst utmed en bogseringslina fanns där en lastbil med en grävskopa på flaket. Efter den hängde en ytterligare en fullastad flaklastare och sist en brandbil inlånad från flygfältet där testet genomfördes. Iveco eDaily lyckades dra hela ekipaget en sträcka på 100 fot, eller drygt 30 meter. Till sin hjälp har transportbilen dragläget ”Hi-Power” som tillfälligt ökar effekten.

Iveco eDaily har förutom bra dragegenskaper en toppfart på 120 km/h. Batteripaketet går att få i tre olika storlekar för som mest 30 mils räckvidd enligt WLTP.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: