Rekord: Fiat E-Scudo kör över 50 mil på en laddning

Carl Undéhn

Carl Undéhn

16 aug 2023

Är det maxlasten eller räckvidden som är viktigast för en eldriven transportbil? Att det går att dra tungt med en transportbil utrustad med elmotor visades i somras när en Iveco eDaily lyckades dra ett släp på totalt 153 ton. Något som gav bilen en plats i Guiness rekordbok. Där hamnar nu även transportbilen Fiat E-Scudo, men då i kategorin ”Längst räckvidd”. Under ett försök i Storbritannien lyckades Fiat E-Scudo ta sig 50,1 mil på en laddning. Med ett batteri på 75 kWh har modellen en WLTP-räckvidd på 33 mil.

Rekordet genomfördes av Webfleet, ett dotterbolag för telematiklösningar från däckjätten Bridgestone. På fälgarna satt därför däcken Bridgestone Duravis som är särskilt framtagna för eldrivna transportbilar. Turen tog totalt 13 timmar och 9 minuter och tog bilen genom grevskapen Cambridgeshire, Lincolnshire och Northamptonshire i England. Vad genomsnittshastigheten låg på framgår inte, men sträckan ska innehållit på landsvägar och stadstrafik för att återskapa verkliga situationer.

– Rekordet visar inte bara kapaciteten hos elektriska transportbilar och avancerad Bridgestone-däckteknik för företag och transporter i städer, utan också den inverkan som förare kan ha på energiförbrukningen hos elfordon, kommenterar Beverley Wise från Webfleet rekordet.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: