Elektrifieringspakt ska snabba på fossilfria transporter i Stockholm

Carl Undéhn

Carl Undéhn

25 mar 2021

Att få till en omställning till eldrift av transporter är avgörande för att lyckas med klimatmålen i Parisavtalet. Stockholm vill nu inta en ledande roll i det arbetet, både i Sverige och globalt. För att snabba på processen och skapa bättre samverkan mellan näringsliv och politik lanserades i dag den så kallade ”Elektrifieringspakten”. Ett beslut som beskrevs som ”historiskt” av Stockholms moderata finansborgarråd Anna König Jerlemyr.

– 81 procent av stockholmarna ser elektrifiering som särskilt viktigt för att förbättra miljön. Då måste man se att det finns tillgängliga laddplatser och alla incitament för att vi ska gå mot en mer elektrifierad fordonsflotta, sa hon vid lanseringen av pakten.

Förutom större delen av stadens förvaltningar och bolag ingår även elbolaget Ellevio, lastbilstillverkaren Scania och Volkswagen Personbilar.

Genom det ska Stockholm bli ledande i omställningen till eldrivna transporter och medlemmarna i Elektrifieringspakten menar att huvudstaden har goda förutsättningar för att lyckas. År 2030 ska hälften av Scanias sålda fordon vara eldrivna och för Volkswagen är målet 70 procent. Men båda tillverkare tror att utvecklingen kommer gå snabbare i Stockholm.

Men bara om förutsättningarna är de rätta.

Stort fokus från alla paktens medlemmar låg därför på att få till en snabb utbyggnad av möjligheten att ladda, oavsett hur man bor. För att få fler stockholmare att välja elbil ska antalet laddplatser utökas från dagens 1 500 till 4 000 nästa år. Det är bra, men räcker inte, menar medlemmarna i Elektrifieringspakten.

– Laddinfratstruktur är avgörande för att folk ska känna trygghet och en storstad som Stockholm har speciella utmaningar. Det är en rättvisefråga att även de som bor i flerfamiljshus ska ha samma möjlighet att ta klivet över till elbil, sa Sten Forsberg från Volkswagen Personbilar.

Elbolaget Ellevio menar att det är viktigt att elektrifieringen finns med från grunden i all planering och att tillståndsprocesser snabbas upp.

– Vi måste påskynda elektrifiering. Vägen till att lyckas med klimatmålen går genom elektrifiering och för det behövs ett robust elnät, sa Johan Lindehag som är vd för Ellevio.

Tanken är att Elektrifieringspakten ska bli det verktyg som tidigare har saknats för att kunna få politiken och näringslivet att dra åt samma håll.

– Det skapar tydlighet och en ambition, men också en riktining. Har man en plan kan man följa upp den så att vi vet om vi är ”on track”, sa Scanias vd David Källsäter.

Några konkreta projekt presenterades inte i dag.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: