Annons:

Inspirerad av Formel E – det kostar Nissan Ariya Nismo

Carl Undéhn

Carl Undéhn

18 okt 2024

Nissan bekräftade somras att även vi i Europa får deras tidigare japanexklusiva prestandaversion av deras elsuv Ariya. Den har tagits fram av tillverkarens motorsportdivision Nismo och får därför det logiska namnet Nissan Ariya Nismo.

Nu börjar Nissan i Sverige att ta emot beställningar av bilen som kostar från 697.200 kronor. För det får du en sportig elsuv med en vidareutveckling av Nissans system e-4ORCE för fyrhjulsdrift, en effekt på 320 kW (429 hästkrafter) och ett vridmoment på 600 Nm. 0-100 km/h går då på 5 sekunder blankt och toppfarten är 200 km/h.

Vanliga Ariya erbjuds med två batteristorlekar, men här är det endast det större på 87 kWh som gäller. Det ger Nismo-versione en räckvidd på 41,7 mil, att jämföra med 53,3 mil för vanliga Ariya med samma batteristorlek. Vilken effekt det går att snabbladdas med nämns inte, men vi får anta att det också hos Nismo-verisonen är som mest 130 kW. Ombordladdaren är på 22 kW.

Med Formel 1-inspirerade ändringar karossen som nya stötfångare och spoilers ska Nissan ha lyckats öka bilens downforce med 40 procent. Det påpekas också att Ariya Nismo har högre downforme än sportbilen Nissan GT-R Nismo. De nya 20-tumsfälgarna är bestyckad med Michelin Pilot Sport EV-däck och ska sänka både bilens luftmotstånd och vikt.

Bilarna som nu går att föreställa har alla karossfärgen NISMO Stealth Grey. Från början av nästa år ska färgerna svart, vit och mörkgrå tillkomma. För att sticka ut kommer alla med en röd kant längst ned på karossen. Inslag av rött hittas även på insidan där det också finns speciella Nismo-stolar.

Utöbver det har Nissan Ariya Nismo bland annat ett ljudsystem från Bose, 360-graderskamera, head up-display och eluppvärmd ratt samt assistanspaketet ProPilot Assist som standard.

Den tidigare fyrhjulsdrivna toppversionen Nissan Ariya Evolve+ hade vi som en kandidat när det var dags att kora årets eldrivna sportbil, eSCOTY. Hur den presterade på banan kan ni läsa om här.

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: