”Episk milstolpe”: Skoda visar sin 25.000 euro-bil

Carl Undéhn

Carl Undéhn

15 mar 2024

Volkswagenkoncernen har lovat elbilar med ett pris från 25.000 euro från Volkswagen, Cupra och Skoda. De båda första har redan visat koncepten ID.2all och Raval på sina versioner som ska börja tillverkas i Spanien från 2025. Skoda har det däremot hela tiden varit mer hemligt kring.

Men nu visar Skoda till slut sitt bidra till koncernens 25.000 euro-bilar. Namnet blir Epiq och Skodas version kommer bli mer högbyggd och vara en liten kompaktsuv. I slutet av förra året meddelade Volkswagen att även ID.2all kommer att lanseras som suv. Längden på 4,1 meter och ett bagage som rymmer 490 liter känns igen från ID.2all. Utöver det hittas också fasta relingar på taket för en takbox. Hur mycket last som får transporteras där nämns inte.

Räckvidden anges vara upp till 40 mil, men det nämns inget om batteriets storlek eller med vilken effekt det ska gå att ladda. Inte heller motorns effekt avslöjas. Men då Skoda Epiq precis som Volkswagen ID.2all och Cupra Raval ska använda plattformen MEB Entry kan vi räkna med 226 hästkrafter.

Precis som Volkswagen med ID.2all passar också Skoda på att använda premiären av den mindre och billigare elbilen för att också vida upp ett nytt designspråk. Hos Volkswagen innebar det en återgång till mer klassiska linjer. Skoda är då mer modern och Epiq får former som ger den lilla bilen ett solitt intryck. I fronten hittas en nytolkning av Skodas grill som är betydligt plattare och mindre än hos dagens Skoda Enyaq.

Även på insidan hittas en för Skoda helt omarbetad inredning. Den är betydigt ljusare och luftigare än hos dagens modeller med horisontella linjer. Det ser modernt ut, men en del klassiska element som en rad med fysisk knappar finns kvar under pekskärmen i mitten.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!