”Europe first” – Klimatbonus endast till EU-tillverkade elbilar i Frankrike

Carl Undéhn

Carl Undéhn

12 maj 2023

Elbilar från allt fler kinesiska märken ses av branschen som utmaning för de europeiska tillverkarna. Stellantiskoncernens chef Carlos Tavares har bland annat krävt höjda importtullar på kinesiska bilar i Europa.

Frankrikes president Emmanuel Macron har öppnat för att endast betala ut landets klimatbonus för elbilar på upp till 7 000 Euro till bilar som tillverkas i Europa.

Nu går landets regering vidare med förslaget och de nya reglerna väntas börja gälla senare i år.  Syftet är inte helt oväntat att stödja den inhemska biltillverkningen i konkurrensen mot nya märken från Kina.

Frankrikes president Emmanuel Macron på bilsalongen i Paris 2022.

Men också från USA, där Teslas prissänkningar i år har gjort att Model 3 nu går att köpa för samma pris som Renaults elbil Mégane.

Förslaget är också en reaktion på amerikanska subventioner för elbilar som endast ges till modeller där en viss andel komponenter kommer från nordamerikansk produktion.

För Sveriges del kommer något liknande inte på fråga. Som bekant avskaffades klimatbonusen för elbilar helt med kort varsel förra hösten. Bland annat branschorganisationen Mobility Sweden ser däremot ett behov av ett återinförande av någon form av bonussystem.  

– Det är tydligt att nya styrmedel riktade mot privatkunder behövs för att få bättre fart på elbilsförsäljningen och öka möjligheterna att nå klimatmålen, säger Sofia Linder som är  chefsekonom på Mobility Sweden.  

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!