Regeringen slopar klimatbonusen från och med imorgon

Carl Undéhn

Carl Undéhn

7 nov 2022

Det har varit frågetecken kring hur den nya regeringen mellan moderaterna, kristdemokraterna och liberalerna med stöd av sverigedemokraterna står i frågan kring klimatbonus för bland annat elbilar.

Nu får vi besked. Den slopas helt – och det redan från och med imorgon tisdag.  

Den som köper eller beställer en elbil från och med 8:e november kommer inte längre ha rätt till klimatbonus. Det meddelade regeringen på måndagkvällen. 

Beslutet begrundas med att ”kostnaden för att äga och köra en klimatbonusbil börjar bli jämförbar med kostnaden för att äga och köra en bensin- eller dieselbil”. 

Regeringen ser därför inte att det längre behövs något statligt stöd för att motivera till köp av bilar med lägre utsläpp. Niki Westerberg, pressekreterare hos klimatminister Romina Pourmokhtari (L) säger till Dagens Nyheter:

– Den info jag har fått när det gäller bonusen är att det 2018 var fem procent av alla bilar som var klimatbonusbilar men den senaste månaden är det cirka 60 procent. Då finns det inte längre ett behov av bonusen.

Bonus-malus-systemet, där den som köper en bensin- eller dieselbil betalar en straffskatt de tre första åren, behålls däremot även i fortsättningen. Pengarna från straffskatten var bland annat tänkt att gå till utbetalning av klimatbonusen för att få systemet att finansiera sig själv.

De som köpt eller beställt en bil med rätt till klimatbonus innan den 8:e november i år garanteras att få det stöd som de ansökt om. 

Tidigare år har de pengar som avsatts för klimatbonus tagit slut innan årets slut. För att garantera att alla som har rätt till klimatbonus också får sina pengar höjs tillfälligt anslaget för nästa år. 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: