Europeiskt roamingsamarbete gör resan smidigare

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

8 feb 2017

Fem europeiska laddstationsoperatörer har inlett ett samarbete kring roaming, något som innebär att utlandsresan blir smidigare för elbilsägare. Tillsammans äger de fler än 500 snabbladdningsstationer i sex länder och målsättningen är att fler företag ska ansluta sig.

Samarbetet bygger på gränssnittet OCPI (Open Charge Point Interface), som bland annat innebär att kunderna har tillgång till realtidsinformation om tillgängliga laddstationer, samt hur mycket det kostar.

De sex företag som tillkännagav samarbetet i Oslo på tisdagen är nederländska Fastned, franska Sodetrel, österrikiska Smatrics, norska Grønn Kontakt, och schweiziska Gotthard Fastcharge.

Ytterligare ett tillkännagivande om snabbladdning längs europeiska vägar gjordes på tisdagen: Energijätten Eon och danska Clever ska bygga ut ett nätverk av snabbladdningsstationer längs europeiska vägar. Laddeffekten blir initialt på 150 kilowatt, men systemet kan ställas om till en maximal effekt på 350 kilowatt.

Nu vill vi bara se bilar som klarar av de nya laddhastigheterna. Läs mer om utlandsresor med elbil och vad som händer när biltillverkarna lägger mer krut på batteripaket än onbordladdare i det kommande numret at tidningen Elbilen.

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: