Explorer försenas – då kommer Fords nya elsuv

Carl Undéhn

Carl Undéhn

14 aug 2023

I början av nästa år skulle Fords nya elsuv Explorer börja rulla av linan och skeppas ut till kunder. Men nu står det klart att tillverkningsstarten försenas med minst sex månader. Först nästa sommar räknar Ford med att kunna börja leverera nya Explorer.  

Tidigare i år återinvigde Ford sin fabrik i tyska Köln som byggts om för miljardbelopp för att tillverka elbilar, bland annat just Ford Explorer. Exakt vad orsaken till förseningen är meddelas inte, men problemet verkar inte ligga vid själva tillverkningen. Från officiellt håll till de anställda heter det att Ford Explorer måste anpassas för nya säkerhetsbestämmelse.

”Ford stödjer den kommande europeiska standarden för elfordon eftersom den är i linje med vår interna filosofi att leverera högkvalitativa och säkra fordon till våra kunder över hela världen”, skriver Ford i ett uttalande.

Enligt amerikanska och tyska medieuppgifter betyder det att Ford vill använda ett annat batteri än vad som först var tänkt. Ford Explorer är den första modellen från samarbetet mellan Ford och Volkswagen. Explorer använder Volkswagenskoncernens elbilsplattform MEB, alltså samma som hos modellerna i ID-serien samt Audi Q4 e-tron, Skoda Enyaq och Cupra Born. När det kommer till batterierna ser det nu alltså ut som att Ford vill gå ifrån samarbetet och använda annan teknik.

Ford Explorer är särskilt framtagen för den europeiska marknaden. Att batteriet nu ändras uppges bero på att Ford vill standardisera tillverkningen av elbilar för den europeiska och amerikanska marknaden med fler gemensamma komponenter. Enlihgt de tidigare specifikationerna skulle Explorer erbjudas med ett batteri på 52 kWh för 35 mils räckvidd eller 77 kWh för 50 mils räckvidd.

Ford är inte ensamma om att tvingas skjuta upp tillverkningen. Nissan Ariya drabbades av det, detsamma gäller Porsche Macan, Volvo EX90 och Polestar 3.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!