Fackförbund stoppar Teslas utbyggnad av Superchargers

Carl Undéhn

Carl Undéhn

8 apr 2024

IF Metalls strejk mot Tesla i Sverige pågår sedan förra hösten. Orsaken är att de anställda i Teslas verkstäder inte har något kollektivavtal. För att öka pressen på Tesla har en rad andra fackförbund infört sympatistrejk. Senast i raden från fackförbundet Seko och Elektrikerförbundet. En åtgärd som nu ser ut att med råge bli den med störst effekt. Och då inte bara för Tesla och de som äger deras bilar.

Enligt Dagens Arbete meddelar Seko och Elektrikerförbundet att de 20 nya laddstationer med Superchargers som var tänkta att öppnas i Sverige under 2024 inte kommer att anslutas till elnätet.

– Blir ingen ström i dem så länge den här konflikten håller på, säger Ann-Charlotte Kling som är ordförande för Seko Södra till tidningen.

Tesla ska ha planerat för 35 nya stationer med Superchargers i Sverige under de kommande åren. Om de nu kan bli av så länge konflikten med IF Metall pågår är svårt att se. Orsaken är att det är de lokala elbolagen runt om i landet som ser till att anslutning till elnätet sker. Är deras anställda fackligt anslutna till Seko blir det inte av. Det gäller även den färdigbyggda stationen med 20 Superchargers i Ljungby som inte blivit uppkopplad till elnätet.

– Jag ser det som en omöjlighet att runda det här. Kollektivavtalsteckningen bland elnätsbolagen är hög. Många av bolagen ägs ju av kommunerna och där finns i regel kollektivavtal, säger Janne Halvarsson på Seko till Dagens Arbete.

De nu stoppade stationerna med Superchargers påverkar också andra elbilister än de som kör Tesla. Sedan våren 2022 kan även andra märken ladda vid omkring 80 procent av landets drygt 1.100 Superchargers.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: