Farasis Energy visar lyckat test av “One million miles”-batteri

Carl Undéhn

Carl Undéhn

24 jul 2024

Att batteriet inte ska hålla under en elbils livslängd har visat sig vara något av en myt. Lång livslängd är naturligtvis ändå något vi gärna ser och just det är vad den kinesiska batteriutvecklaren Farasis Energy jobbar på med sitt “one million miles”-batteri.

Nu presenteras resultatet från krävande tester av battericellerna P75 och P73 som visar att de har kvar 70 procents kapacitet efter 15 år eller en miljon miles, alltså 1,6 miljoner kilometer. Testet pågick under 36 månader då cellerna utsattes för 5.000 cykler av snabbladdning och efterföljande urladdning. Enligt Farasis Energy har de också lagt vikt vid att genomföra laddcyklerna vid olika temperaturer för att få ett så realistiskt resultat som möjligt.

De båda cellerna använder båda en kemi med nickel-mangan-kobolt (NMC), men skiljer sig en del åt. Cellen P75 är konstruerad för att kunna ladda snabbt och fyllas från 10 till 80 procent på 20 minuter. P73 laddar något långsammare, men har i stället en hög energidensitet på 285 Wh/kg för att ge en så lång räckvidd som möjligt.

Efter de 5.000 laddcyklerna visade sig båda celler ha kvar 80 procents kapacitet, alltså mer än vad Farasis Energy har lovat. Det uppnås genom att cellerna är konstruerade med vad som beskrivs som särskilt stabila katod- och anodmaterial, samt styrning av laddningen för att minska värmeutvecklingen.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: