http://maxpixel.freegreatpicture.com/Supercar-Car-Style-Motor-Auto-Vehicle-Ferrari-2932193

Ferrari bekräftar: första eldrivna modellen kommer 2025

Carl Undéhn

Carl Undéhn

16 jun 2022

Det har ryktats om att Ferrari arbetar på en helt eldriven modell. Men någon större entusiasm för elmotorer har vi hittills inte sett från den italienska tillverkaren.

Fram tills nu.

– Vi tror att vi kan använda elmotorer för att förbättra prestandan hos våra bilar, sa Ferraris chef Benedetto Vigna till bland annat nyhetsbyrån Reuters.

Den nya inställningen till eldrift är en del i den nya affärsplanen som Ferrari presenterade idag. Som väntat innehåller den en i alla fall delvis övergång till eldrift.

Mellan 2023 och 2026 vill Ferrari lansera hela 15 nya modeller varav flera kommer vara ”elektrifierade”, alltså ha någon form av eldrift.

Men också en helt eldriven modell som ska komma 2025. Och enligt Ferrari kommer eldriften bidra med ”unika element, körkänslor och den spänning som kännetecknar en äkta Ferrari”.

Inför satstningen på eldrift ska Ferrari upprätta egen tillverkning av elmotorer och montering av batteripaket vid fabriken i italienska Maranello. Benedetto Vigne sade också att Ferrari för diskussioner med batteritillverkare för leveranser och att det då handlar om solid state-batterier.

Vilka tillverkare det handlar om och om han räknar med att kunna utrusta sin första eldrivna modell med solid state-batterier redan 2025 framgick inte.

Enligt affärsplanen ser det inte ut som att Ferrari räknar med en rusning från kunder efter förtagets första eldrivna modell. Den väntas utgöra endast 5 procent av försäljningen under 2025, att jämföra med hybridmodellerna som väntas öka från 20 procent förra året till 55 procent 2025.

Men redan 2030 räknar Ferrari med att helt eldrivna modeller kommer stå för 40 procent av försäljningen. Tillsammans ska el- och hybridmodeller utgöra 80 procent av Ferraris försäljning år 2030.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: