Fler detaljer kring Audis utfasning av förbränningsmotorer

Carl Undéhn

Carl Undéhn

22 jan 2021

Häromveckan meddelade Audi-chefen Markus Duesmann i en intervju att företaget har en plan för att fasa ut förbränningsmotorer till senast 2035. I en ny intervju med tyska ”Manager Magazin” presenteras nu lite mer detaljer kring framtiden för Audis olika modeller.

A4, A6 och även A8 har internt alla fått ett slutdatum för när de inte mer ska tillverkas med bensin- eller dieselmotorer. Exakta datum avslöjas inte, men kort efter införandet av nya A8 2021 och de nya versioner av A4 och A6 2023 ska modellerna också presenteras med eldrift.

Till senast 2030 – förmodligen tidigare än så – ska förbränningsmotorerna i de båda mellanklassmodellerna samt A8 vara utfasade. Sist hette det att Audi planerar att endast erbjuda modeller med eldrift till senast 2035.

Efter att de nya versionerna släppts kommer de nämnda modellerna inte heller erbjudas mer som plug-in hybrider. Orsaken är enligt Markus Duesmann politisk. Han tror inte att hybridtekniken på sikt kommer att fortsätta att subventioneras med miljöbonus. Om så inte är fallet blir tekniken ointressant för kunder, säger han i intervjun.

Markus Duesmann tog över hos Audi 2020 efter att tidigare varit många år hos konkurrenten BMW. Han har inlett en ny strategi för biltillverkaren och ansvarar bland annat för utvecklingen av Audis kommande ”superelbil” Artemis som väntas visas upp på mässan IAA i höst.

I dagsläget erbjuder Audi två modeller med eldrift, Audi e-Tron och den mer slimmade varianten e-tron Sportback. Den 9:e februari presenteras nästa version, e-tron GT, och senare i år SUV:en Q4 e-tron.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: