Fler detaljer kring ID.7 – Volkswagen avslöjar prisnivån

Carl Undéhn

Carl Undéhn

5 apr 2023

Den 17:e april är det världspremiär för Volkswagens eldrivna sedan ID.7. Efter elsuven ID.4 är det den andra modellen som Volkswagen klassar som en ”världsbil” avsedd för de viktiga marknaderna här i Europa samt Kina och USA.

Redan nu är exemplar av bilen ute och snurrar på vägarna, även utan maskering. Från tester med maskerade prototyper kommer det nu en del tekniska detaljer kring bilen.

Till exempel får vi veta att lanseringsversionen av ID.7 är bakhjulsdriven med en nyutvecklad elmotor med permanentmagnet.

Effekten anges till 210 kW (286 hästkrafter), vilket är en rejäl ökning jämfört med dagens bakhjulsdrivna ID-modeller som kommer med 150 kW (204 hästkrafter).

ID.7 har premiär 17:e april.

Senare ska det även komma en fyrhjulsdriven version. Med ytterligare en elmotor på framaxeln ökar den totala effekten till 250 kW, eller 340 hästkrafter.

Även vridmomentet är med 545 Nm betydligt mer än tidigare. Versionen ID.7 Pro S ska klara 0-100 km/h på 5,4 sekunder. Toppfarten är samma som hos GTX-versionerna, alltså 180 km/h.

WLTP-siffrorna är ännu inte officiella, men förutom batteriet på 77 kWh som hittas i de tidigare ID-modellerna ska det även erbjudas ett större batteri på 85 kWh. Med det ska en räckvidd på upp till 70 mil bli möjlig. Något som då tyder på en låg förbrukning.

Första detaljerna kring batteri och räckvidd pekar på en låg förbrukning.

Det beror delvis på bilens slanka och rundade kaross som ger den ett lågt luftmotstånd. Cd-värdet anges till 0,23. Men också tack vare en mer effektiv drivlina där den nyutvecklade motorn utgör en del. Till det kommer också en ny växelriktare som ska hantera värme bättre och minska förbrukningen.

Volkswagen ID.7 ska börja säljas i slutet av 2023. Det exakta priset har ännu inte meddelats.

Men enligt flera tyska medieuppgifter lovar Volkswagen att priset i alla fall där börjar från ”rejält under 60 000 Euro”, omkring 680 000 kronor.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!