Hyundai visar upp självkörande vätgasbil

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

7 feb 2018

Sydkoreanska Hyundai har visat upp världens första självkörande vätgasbil. Tre sådana har kört de 190 kilometrarna från huvudstaden Seoul till Pyeongchang där vinter-OS äger rum.

Bilarna klarar av Level 4, det vill säga den näst högsta graden av autonomi, och målsättningen är att tekniken senast 2021 ska finnas i Hyundais bilar. Helt självkörande bilar, Level 5, kommer ut på marknaden 2030.

Med hjälp av kameror och lidar, något som skulle kunna beskrivas som en radar där laserljus används i stälet för radiovågor, lyckades bilarna ta sig fram till destinationen. De visuella systemen tog också över när GPS-signalerna försvann i tunnlar.

Stora delar av färden gick på motorväg i 100 till 110 kilometer i timmen och bilarna uppges ha följt trafikrytmen och klarat av filbyten och omkörningar.

Hyundai har förstås även klurat på vad föraren ska göra när bilen klarar sig helt på egen hand. En rad funktioner har därför byggts in i bilarna. Många av dem liknar de infotainmentfunktioner som konkurrenter har visat upp, men Hyundai har en USP, unique selling point, i form av en karaokefunktion. Bilarna har även ett system som mäter passagerarnas välbefinnande, men det finns inga uppgifter om vilken av de båda funktionerna som övertrumfar den andra om föraren skulle vara en usel sångare.

https://youtu.be/0u-wSJx-i-g

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: