Förbud mot fossilbilar diskuteras i Storbritannien

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

13 dec 2016

Ett förbud mot bensin- och dieselbilar är något som diskuteras i allt fler länder. Nu har Labourpartiet i Storbritannien anslutit sig till den växande skara som kan tänka sig ett sådant. Partiet vill också skaka om den brittiska elmarknaden genom att förbättrade villkor för privatpersoner som producerar och säljer energi.

Partiets ledare Jeremy Corbyn menar att förslagen skulle innebära ett stort uppsving för gröna teknikföretag och skapa omkring 300 000 nya jobb.

En möjlighet som partiet tittar på är ett förbud att sälja nytillverkade bensin- och dieselbilar tio år efter att den nya policyn genomdrivs.

– Tekniken finns och det här händer redan på andra håll i världen. Det saknas bara politisk vilja i det här landet, säger en icke namngiven källa inom partiet till The Independent.

Liknande förslag har dykt upp på många andra håll de senaste åren. Ett förbud har diskuterats i bland annat Nederländerna och Norge – och en av pionjärerna är Centerpartiets ledare Maud Olofsson som redan 2008 meddelade att hon ville se ett förbud från 2025.

Labour vill också utmana de sex bolag som dominerar elmarknaden i Storbritannien genom att uppmuntra folk att producera egen el, och även sälja den till grannarna. I dag är det bara tillåtet att sälja överskottet till elnätet.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!