Ford börjar leverera eldrivna pickupen F-150 Lightning

Carl Undéhn

Carl Undéhn

27 maj 2022

Med sin första modell R1T kunde uppstickaren Rivian kamma hem den i USA viktiga segern att bli först med att börja leverera en eldriven pickup till kund.

Men nu får de konkurrens av Ford som börjat skeppa ut F-150 Lightning. Den eldrivna versionen av långköraren F-150 ses som ett viktigt steg för att få amerikaner att välja eldrift. Trots – eller kanske snarare tack vare – sin stora vikt och höga förbrukning kan eldrivna pickuper göra mer för att minska utsläppen än mindre elbilar enligt en studie från universitetet i Michigan.

En medlem på ett Ford-forum i USA har nu meddelat han har hämtat ut det första exemplaret som levereras till privatkund.

F-150 är sedan länge den mest sålda modellen i USA. Förra året minskade försäljningen till följd av halvledarbristen, men Ford lyckades ändå sälja nästan 800 000 exemplar.

Riktigt så många exemplar räknar Ford inte med att kunna sälja av eldrivna F-150 Lightning. Men redan i slutet av förra året hade det kommit in 200 000 förbokningar av modellen. Ford har därför dubblat produktionsmålen inte bara en utan två gånger och räknar med att kunna tillverka 150 000 exemplar om året från 2023.

I år räknar Ford med att kunna tillverka 40 000 exemplar. Priset börjar i USA på 39 974 dollar med ett batteripaket på 98 kWh och en räckvidd på 38 mil.

Om F-150 Lightning även kommer säljas i Europa är ännu oklart. Amerikanska kunder kommer däremot snart ha fler eldrivna pickuper att välja bland. Tesla hoppas kunna börja tillverka den försenade Cybertruck i början av nästa år.

Då ska också Chevrolet lansera sin eldrivna version av pickupen Silverado, som också det är en av USA:s mest sålda modeller. Den som vill ha det större än så kan istället välja GMC Hummer EV som också den planeras lanseras nästa år.

GMC HUMMER EV

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: