Ford utökar miljardsatsning på elbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

27 maj 2021

Ford har dragits med röda siffror. Lösningen för att vända det till vinst är enligt vd Jim Farley en ”helektrisk framtid”.

Nu vill den amerikanska tillverkaren snabba på omställningen ytterligare och lanserar strategin ”Ford+”. Redan tidigare hade Ford meddelat att de fram till 2025 investerar 22 miljarder dollar, omkring 180 miljarder kronor, i omställningen till att tillverka elbilar.

Med ”Ford+” höjs nu den summan med ytterligare åtta miljarder dollar för att bli totalt 30 miljarder dollar, närmre 250 miljarder kronor. Investeringarna ska göra att 40 procent av den totala försäljningen utgörs av elbilar till år 2030.

Ford meddelade också att strategin innebär satsningar på flera olika sorters batteriteknik. Med ”IonBoost” vill de öka energitätheten i litiumjonbatterier till personbilar. ”IonBoost Pro” ska i stället utveckla LFP-batterier för transportbilar och samarbetet med företaget Solid Power ska på sikt resultera i solid state-batterier.

Ford räknar även med att batteripriserna kommer sjunka under de närmsta åren. Ett pris på 100 dollar per kWh har länge varit ett eftertraktat mål, som även har skett i alla fall tillfälligt under förra året. Fram till 2030 tror Ford att priset kommer att ligga kring 80 dollar per kWh.

Men det räcker så klart inte med batterier för att sälja elbilar. Inför de kommande åren har Ford planer på flera modeller i olika segment som ska byggas på två nya plattformar.

Fords kommande elbil F-150 Lightning

Nyligen presenterade Ford en eldriven version av sin storsäljande pickup F-150. Stort fokus kommer också att ligga på elektrifiering av modeller som är mer vanliga i USA än här i Sverige och Europa. Det betyder bland annat stora suvar som Explorer och Lincoln Aviator, samt flera pickup-modeller. Några exakta tidsplaner för lanseringarna presenterades inte.

I Europa ser planerna lite annorlunda ut. Genom ett samarbete med Volkswagen har Ford tillgång till koncernens plattform MEB, som ska ligga till grund för mindre elbilar för den europeiska marknaden. Tidigare i år meddelade Ford att de investerar en miljard dollar i sin tyska fabrik i Köln för att ställa om den till produktion av elbilar.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: