Fördubbling av eldrivna transportbilar när Mercedes slog försäljningsrekord

Carl Undéhn

Carl Undéhn

4 jan 2023

Andelen elbilar i nybilsregistreringen slog förra året nytt rekord med 33 procent. Den totala nyregistreringen av personbilar minskade däremot med 4,3 procent förra året jämfört med 2021.

Det gäller även antalet lätta lastbilar som minskade med 4,8 procent. Men även här ökade elektrifieringen. 2022 utgjorde eldrivna lätta lastbilar 14,5 procent av registreringarna – jämfört med 7,5 procent året innan.

Och det var inte alla tillverkade som såg en minskad orderingång under det gångna året. Mercredes rapporterar nu att 2022 var det bästa året någonsin för deras transportbilar i Sverige. När siffrorna nu summeras för årets tolv månader visar de att försäljningen ökade med 36 procent.

– Det mest fascinerande är att vi sålde 36 % fler bilar under 2022 jämfört med året innan. Och detta i en marknad som krympte med nästan 5 %. Inget annat märke kan uppvisa en liknande förändring, säger en nöjd Fredrik Sidnäs som är försäljningschef för Mercedes-Benz Transportbilar i Sverige.

Av de 34 514 lätta lastbilar som såldes i Sverige kom 5 205 stycken från Mercedes. Och även de märker av ett ökat intresse för eldrivna transportbilar.

Några exakta siffror för fördelningen ges inte. Men enligt Mercedes fördubblades försäljningen av eldrivna transportbilar under 2022 jämfört med året innan.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!