Första Maybach med eldrift höjer lyxnivån hos EQS SUV

Carl Undéhn

Carl Undéhn

17 apr 2023

Mercedes omställning till eldrift innefattar också ett större fokus på lyxiga modeller. Och lyx råder det ingen brist på när elsuven EQS SUV nu kommer som Mercedes-Maybach EQS 680 SUV.

Som väntat när det handlar om en Maybach-version innehåller den extra allt – och lite mer därtill.

Stående Mercedesstjärna på klassiskt vis i fronten.

Mercedes-stjärnan strålar här på klassiskt stående vis på motorhuven ovanför den framträdande grillen med räfflat mönster. Som hos Mercedes andra elbilar är fronten sluten, men de kromade räfflorna skapar en tredimensionell effekt för mer djup. Krom hittas också på b-stolpen och vid luftintagen nedtill i fronten.

Mer krom betyder mer lyx.

Den som verkligen vill att omgivningen ska se att du rattar en Maybach kan också få bilen med en annan lackfärg på motorhuv och tak. Lack som enligt Mercedes ”appliceras för hand enligt de högsta kvalitetskriterierna”.

Adaptiv luftfjädring garanterar komforten och gör det även möjligt att höja bilen med 35 millimeter. Komfort är också fokus för det speciella körläget ”Maybach”, som lagts till de övriga lägena Eco, Sport, Offroad och Individual.

Med körläge Maybach aktiverat garanterar en vibrationsnod under sätena bak att vibrationerna där minimeras.

Gott om plats i baksätet och försilvrade champagnebägare – som dock är tillval.

Som väntat är Mercedes-Maybach EQS 680 SUV fyrhjulsdriven från två elmotorer med en total effekt på 484 kW, eller 659 hästkrafter. 0-100 km/h går på 4,4 sekunder och toppfarten är 210 km/h. Räckvidden anges vara ”upp till 600 kilometer”, men batteristorleken nämns inte. Förmodligen är det samma på 107 kWh som ger en räckvidd på 66 mil hos vanliga EQS SUV.

Precis som där kan också Maybachversionen ladda med upp till 200 kW. Att ladda fullt ska ta 31 minuter, förmodligen handlar det då om att ladda från 10 till 80 procent.

Nappaläder och doft av sandelträ

På insidan garanteras ren luft tack vare HEPA-filter och sensorer som mäter luftkvaliteten. Med tillvalet Air Balance ingår också en speciellt framtagen doft av sandelträ och kryddor kallad No. 12 Mood Ebony.

15 högtalare, Dolby Atmos och återgivning av ljudets struktur i sätena bidrar med en musikupplevelse i 4D. Elbilar är visserligen tysta, men för att minska risken att störas av ljudet från elmotorerna kommer Mercedes-Maybach EQS 680 SUV med en drivlina som fått extra ljudisolering.

Fram hittas Mercedes jätteskärm MBUX Hyperscreen standard med speciella animeringar för Maybach. För baksätespassagerare finns två skärmar på 11,6 tum där det ska gå att ställa in allt du kan göra i framsätet.

Till standardutrustningen i baksätet hör också en uttagbar tablet samt MBUX Interior Assist. Kameror och sensorer känner av handrörelser för att till exempel tända och släcka läslampan. Både i fram- och baksätet bjuder stolarna på massagefunktion, ventilation och värme för nacke och axlar. Den som vill kan också få mugghållare i baksätet med värmefunktion så att kaffet inte svalnar. Ytterligare tillval för mittkonsolen bak är uppfällbara bord, ett kylfack eller försilvrade bägare för champagne.

För den klassiska lyxkänslan går det även att få inslag av trä i inredningen. För sätena finns det finns två nyanser av brun samt en mer exklusiv vit inredning att välja bland. I alla tre fallen är sätena klädda i exklusivt nappaläder från hållbar framställning. Skal från kaffebönor har använts för att ge lädret sin nyans och vattnet som används vid processen återanvänds.

Det gäller också en del av bilens material som kommer från återanvänt aluminium. Med det vill Mercedes visa hur de kombinerar lyx med hållbarhet.

Om och när Mercedes-Maybach EQS 680 SUV kommer till Sverige och vad priset landar på har ännu inte meddelats.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: